Sylwester. Przede wszystkim składam więc wszystkim czytelnikom i sympatykom Bloga "Wyprawy Kulinarne" najlepsze życzenia szczęśliwego nowego roku, sukcesów na polu kulinarnym, a także osobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową.
MENU
▼
wtorek, 31 grudnia 2013
poniedziałek, 30 grudnia 2013
Francuska zupa cebulowa
Dzisiaj przygotowałem jedną z moich ulubionych zup. Prosta, jeżeli chodzi o składniki, zaskakująca w smaku i aromacie. Inspirowana klasyczną francuską zupą cebulową, jaką zna chyba każdy. A jak ktoś nie zna, to zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu i ją przygotować. Jest to chyba moje pierwsze danie "popisowe", które potrafiłem przygotować. Zupę szczególnie polecam na poniedziałek, gdyż zazwyczaj z niedzielnego obiadu zostaje bulion, który można świetnie wykorzystać.
sobota, 28 grudnia 2013
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami
Święta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą i grzybami. Niestety nie udało mi się z uwagi na natłok zajęć zamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok...
sobota, 21 grudnia 2013
Lasagne rodem z Włoch
Proponuję proste - wbrew pozorom danie - klasykę kuchni włoskiej w trochę zmienionej formie. Klasyczna lasagne składa się z dwóch rodzajów sosów - bolońskiego i beszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował.
wtorek, 17 grudnia 2013
American Burger
Dzisiaj przygotowałem klasykę kuchni amerykańskiej. Pyszny grillowany wołowy burger z serem, grillowanym pomidorem, cebulką, odrobiną bazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają.
sobota, 14 grudnia 2013
Włoskie spaghetti z sosem a'la pesto
Dzisiaj dość pracowity dzień, w związku z czym nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do jedzenia. W takim wypadku niezawodnie sprawdza się przygotowanie włoskiej pasty, która jest zawsze prosta, szybka, a przy tym smaczna i sycąca. Postanowiłem przygotować spaghetti z sosem a'la pesto z glazurowanymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej, niż te kupione w słoiku w sklepie, a rzecz wcale nie jest trudna.
czwartek, 12 grudnia 2013
Wielka Brytania, czyli angielski Apple Cake
Coraz bliżej święta - renifery trenują ciągnięcie sań, Mikołaj przygotowuje ostatnie prezenty, wszyscy czekają... A ja postanowiłem przygotować swoje pierwsze w życiu ciasto. Taki prezent dla samego siebie. Wyszło lepiej, niż oczekiwałem, więc dzielę się przepisem.
poniedziałek, 9 grudnia 2013
Wyprawa do Francji, czyli danie a'la quiche
Dziś zapraszam na wyprawę pachnącą ziołami prowansalskimi. Przygotowałem danie wzorowane na francuskim quiche. Dla przyspieszenia przygotowania użyłem cista francuskiego zamiast używanego w oryginalnym przepisie ciasta kruchego.
piątek, 6 grudnia 2013
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta
Coś na szybko, coś na ciepło. Coś, co z pewnością wszystkim posmakuje. Inspirowana słoneczną Italią moja wariacja na temat klasycznej włoskiej przekąski, jaką jest bruschetta. Każdemu się uda, a efekt w postaci ochów i achów ze strony konsumentów jest murowany.