Dzisiaj zapraszam na pyszny, co ważne - zdrowy i niezwykle łatwy w przygotowaniu deser - kokosowy pudding jaglany z musem malinowym i płatkami migdałów. Połączenie pysznych malin i kokosowego kremu z kaszą jaglaną i bananami jest idealne, całość można przygotować niemal bez dodatku cukru. Deser nie wymaga również wiele pracy.
Do przygotowania dania użyłem:- 500 ml mleka 3,2%,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 2 bananów,
- 400 gram malin,
- 200 gam kaszy jaglanej,
- 3 łyżeczek cukru,
- płatków migdałowych.
Przygotowanie dania rozpocząłem od samego puddingu. W garnku zagotowałem 500 ml mleka i 400 ml mleka kokosowego, a następnie dodałem do niego 200 gram kaszy jaglanej i 2 łyżeczki cukru. Całość gotowałem na małym ogniu, często mieszając, aby kasza nie przypaliła się. Po tym czasie kasza powinna być ugotowana, zdjąłem całość z ognia, dodałem 2 obrane ze skórki banany i zmiksowałem na gładką masę, aby uzyskać konsystencję puddingu. Gotową masę nałożyłem do grubych szklanek - użyłem szklanek do whisky, ale deser moim zdaniem wyglądał będzie równie dobrze w kieliszkach do martini, lub ozdobnych pucharkach.
400 gram malin przesypałem do miseczki i dodałem do nich łyżeczkę cukru. Rozgniotłem je niezbyt mocno widelcem - tak aby maliny puściły soki, ale aby wyraźnie widoczne były nadal ich cząstki. Mus malinowy włożyłem do szklanek, w których znajdował się kokosowy pudding. Całość po wstępnym przestudzeniu umieściłem na około godzinę w lodówce. Po wyjęciu z lodówki każdą z porcji udekorowałem płatkami migdałów. Podałem bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Polecam wypróbowanie przepisu - rezultat jest znakomity :)
Ciekawy deser, bardzo smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Więcej puddingów jaglanych u mnie. Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest naprawdę pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i kusząco:)
OdpowiedzUsuń