czwartek, 5 lutego 2015

Okoń morski pieczony w cytrynie z sałatką z mango

Dzisiaj zdrowo i jak to się ostatnio modnie mówi "fit". Do tego jeszcze smacznie. Jak każdy wie, mało jest rzeczy zdrowszych niż morskie ryby, dlatego proponuję dzisiaj morskiego okonia upieczonego z cytrynami w aromatycznych przyprawach, podanego z sałatką z mango i frytkami. Żeby było całkiem fit można zrezygnować z frytek - ja za bardzo lubię je do ryby.
Do przygotowania dania użyłem:
  • 3 średnich okoni morskich,
  • 3 cytryn,
  • 1 dużego dojrzałego mango,
  • 250 gram pomidorów koktajlowych wraz z gałązkami,
  • 3 ząbków czosnku,
  • pęczka natki świeżej kolendry,
  • 100 gram masła,
  • 1/2 łyżeczki suszonych nasion kolendry,
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
  • oliwy,
  • soli,
  • czarnego świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania masła ziołowego, będącego podstawowym składnikiem marynaty do ryby. W moździerzu na proszek roztarłem pół łyżeczki suszonych nasion kolendry i pół łyżeczki suszonego oregano. Do powstałej przyprawy dodałem szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, skórkę z jednej cytryny i 100 gram masła, a następnie utarłem całość na gładką masę. Ryby dokładnie umyłem, a następnie umieściłem w ich wnętrzach dość sporą ilość masła. W naczyniu żaroodpornym ułożyłem na dnie dość grube - około centymetrowe plasterki cytryny, które delikatnie skropiłem oliwą, a na nich ryby.
Na rybach rozsmarowałem pozostałą część przygotowanego wcześniej masła ziołowego, na nim ułożyłem pozostałe plasterki cytryny - pozostawiając pół cytryny do sałatki z mango i kiście pomidorów koktajlowych - starając się, aby pomidory nie dotykały ścianek naczynia. Pomidory również lekko skropiłem oliwą. Całość  pod przykryciem wstawiłem do piekarnika z włączonym termoobiegiem, rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekłem przez 30 minut, przy czym po około 25 minutach zdjąłem z naczynia przykrycie.
Podczas pieczenia ryby obrane ze skóry i pozbawione pestki mango pokroiłem w kostkę o boku około 1 centymetra i włożyłem do miseczki. Do mango dodałem pęczek drobno posiekanej natki kolendry, niewielką ilość czarnego świeżo zmielonego pieprzu i 1 łyżkę oliwy z oliwek, po czym dokładnie wymieszałem całość. Przygotowałem też frytki. Kiedy ryba była już gotowa na talerzu ułożyłem porcję frytek, kiść pomidorów koktajlowych, które zapiekały się razem z rybą, jednego okonia, na którym ułożyłem 2 podpieczone plasterki cytryny i odrobinę sałatki z mango. Polecam!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips