
Do przygotowania dania użyłem:
- 150 mililitrów mleka 3,2%,
- 85 gram mąki pszennej typ 450,
- 1 laski wanilii,
- szczypty cynamonu,
- 25 gram białego cukru,
- 30 gram masła,
- 2 goździków,
- szczypty soli,
- 3 jajek.

Do miski dodałem 150 ml pełnego mleka i 85 gram mąki pszennej typu 450. Laskę wanilii przekroiłem wzdłuż na pół i odwrotną stroną noża wyłuskałem nasiona, które dodałem do mąki i mleka. Do miski dodałem również szczyptę cynamonu, 20 gram białego cukru, jedno całe jajko, dwa żółtka i szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszałem na gładką masę, tak aby nie było w cieście żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna przypominać zwykłe ciasto na naleśniki.
Piekarnik nagrzałem do 200 stopni. W środku piekarnika rozgrzałem naczynie żaroodporne do przygotowania tarty, lecz można użyć każdego okrągłego naczynia do zapiekania. Gorące naczynie wyjąłem z piekarnika i rozpuściłem w nim 30 gram masła. Następnie na środek naczynia wlałem przygotowane wcześniej ciasto. Włożyłem do piekarnika na 15 minut. Naleśnik powinien w tym czasie bardzo ładnie wyrosnąć i zrumienić się. W moździerzu roztarłem 5 gram cukru i dwa goździki, uzyskując goździkowy cukier puder. Po wyjęciu naleśnika pokroiłem go na cztery części i każdą z nich posypałem obficie goździkowym cukrem pudrem. Podałem na gorąco.
Pychotka!: )
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Wygląda jak kawałek pizzy ;)
OdpowiedzUsuń