sobota, 28 marca 2015

Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami


Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie wręcz proste, a zapewniam, że warto, bo smakuje ono wybornie, dodatkowo zawierając masę wartościowych składników odżywczych. 
Do przygotowania dania użyłem:
  • 500 gram ziemniaków sałatkowych,
  • 300 gram wędzonego łososia,
  • 1 pęczka świeżego koperku,
  • 1 pęczka świeżej natki pietruszki,
  • 3 cebul dymek,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 1 cytryny,
  • 200 ml śmietany 12%,
  • 1 łyżki musztardy rosyjskiej,
  • 1 łyżki musztardy kremskiej,
  • 2 łyżek oliwy,
  • 1 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczki suszonego cząbru,
  • soli,
  • czarnego świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie dania, jak wspomniałem jest nadzwyczaj proste. Rozpocząłem je od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w dość grube - około centymetrowe plastry. Ważne jest, aby użyć ziemniaków sałatkowych, które nie rozpadną się w czasie gotowania i pieczenia, dzięki czemu zachowają odpowiednią formę do podania gotowej potrawy. Pokrojone ziemniaki bez ich jakiegokolwiek przyprawiania gotowałem na parze przez 20 minut, po czym przełożyłem je do naczynia żaroodpornego. Dopiero w naczyniu żaroodpornym posoliłem ziemniaki, przyprawiłem je świeżo zmielonym pieprzem i mielonym cząbrem. Do ziemniaków dodałem 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i 3 cebule dymki pokrojone w ćwiartki (bez szczypiorku). Pęczek natki pietruszki i pęczek natki koperku posiekałem, pozostawiając po kilka listków do dekoracji i również dodałem do ziemniaków. Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plastry i dodałem do ziemniaków.
Do miski dodałem 2 łyżki oliwy, dużą czubatą łyżkę musztardy rosyjskiej, taką samą łyżkę musztardy kremskiej, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość wymieszałem, a następnie dodałem 200 gram śmietany 12%. Mieszałem, aż powstały sos uzyskał jednolitą konsystencję, przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym ziemniaki wraz z dodatkami i całość wymieszałem, aby kawałki ziemniaków były oblepione sosem. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekałem przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika, nałożyłem porcje na talerze. Udekorowałem pokrojonym szczypiorkiem z cebul dymek, listkami pietruszki i gałązkami koperku. Podałem z cząstkami cytryny, do skropienia dania sokiem.

2 komentarze :

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego zestawienia jeszcze nie miałam okazji jeść, ale faktycznie zapowiada się naprawdę smacznie. Jeśli ktoś lubi ryby to ja mogę polecić curry rybne z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/curry-rybne-z-lososiem/ które jak dla mnie jest warte tego aby je przygotować.

    OdpowiedzUsuń

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips