Dzisiaj zapraszam na pyszną i zdrową zapiekankę szwedzką z łososiem, ziemniakami, dużą ilością świeżych ziół i pysznym lekko pikantnym sosem musztardowym. Przygotowanie tego dania jest banalnie wręcz proste, a zapewniam, że warto, bo smakuje ono wybornie, dodatkowo zawierając masę wartościowych składników odżywczych.
Do przygotowania dania użyłem:- 500 gram ziemniaków sałatkowych,
- 300 gram wędzonego łososia,
- 1 pęczka świeżego koperku,
- 1 pęczka świeżej natki pietruszki,
- 3 cebul dymek,
- 2 ząbków czosnku,
- 1 cytryny,
- 200 ml śmietany 12%,
- 1 łyżki musztardy rosyjskiej,
- 1 łyżki musztardy kremskiej,
- 2 łyżek oliwy,
- 1 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczki suszonego cząbru,
- soli,
- czarnego świeżo mielonego pieprzu.
Przygotowanie dania, jak wspomniałem jest nadzwyczaj proste. Rozpocząłem je od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w dość grube - około centymetrowe plastry. Ważne jest, aby użyć ziemniaków sałatkowych, które nie rozpadną się w czasie gotowania i pieczenia, dzięki czemu zachowają odpowiednią formę do podania gotowej potrawy. Pokrojone ziemniaki bez ich jakiegokolwiek przyprawiania gotowałem na parze przez 20 minut, po czym przełożyłem je do naczynia żaroodpornego. Dopiero w naczyniu żaroodpornym posoliłem ziemniaki, przyprawiłem je świeżo zmielonym pieprzem i mielonym cząbrem. Do ziemniaków dodałem 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i 3 cebule dymki pokrojone w ćwiartki (bez szczypiorku). Pęczek natki pietruszki i pęczek natki koperku posiekałem, pozostawiając po kilka listków do dekoracji i również dodałem do ziemniaków. Wędzonego łososia pokroiłem w cienkie plastry i dodałem do ziemniaków.
Do miski dodałem 2 łyżki oliwy, dużą czubatą łyżkę musztardy rosyjskiej, taką samą łyżkę musztardy kremskiej, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość wymieszałem, a następnie dodałem 200 gram śmietany 12%. Mieszałem, aż powstały sos uzyskał jednolitą konsystencję, przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym ziemniaki wraz z dodatkami i całość wymieszałem, aby kawałki ziemniaków były oblepione sosem. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni i umieściłem w nim przykryte naczynie żaroodporne. Zapiekałem przez 20 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika, nałożyłem porcje na talerze. Udekorowałem pokrojonym szczypiorkiem z cebul dymek, listkami pietruszki i gałązkami koperku. Podałem z cząstkami cytryny, do skropienia dania sokiem.
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTakiego zestawienia jeszcze nie miałam okazji jeść, ale faktycznie zapowiada się naprawdę smacznie. Jeśli ktoś lubi ryby to ja mogę polecić curry rybne z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/curry-rybne-z-lososiem/ które jak dla mnie jest warte tego aby je przygotować.
OdpowiedzUsuń