niedziela, 18 października 2015

Kreteńska zapiekanka z bakłażanów


Dzisiaj znów bardzo słoneczne klimaty. Pysznie, sycąco i przy tym zdrowo. Z bardzo prostych składników, przy niewielkim nakładzie pracy przygotowałem pyszną zapiekankę z bakłażanów w sobie pomidorowym, z przepysznym serem feta. Zapachniało Grecją - oregano, dobra oliwa, prawdziwa feta i bakłażan. Połączenie idealne - aż nawet za oknem zrobiło się słonecznie.
Do przygotowania dania użyłem:
  • 3 średnich bakłażanów,
  • 1 puszki pomidorów pelati,
  • 2 dużych szalotek,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 200 gram sera feta,
  • oliwy,
  • 1 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżeczek suszonego oregano,
  • soli,
  • czarnego świeżo mielonego pieprzu. 
Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Dwie duże szalotki drobno posiekałem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do nich posiekane szalotki oraz 2 łyżeczki suszonego oregano. Po około minucie dodałem na patelnię również dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po następnej minucie zawartość puszki pomidorów pelati, łyżkę octu balsamicznego i 400 ml wody. Całość doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem i od czasu do czasu mieszając, gotowałem na małym ogniu przez około 20 minut - do czasu odparowania mniej więcej połowy wody.
Umyte bakłażany pokroiłem w plastry o grubości około 1 cm. Każdy plasterek posoliłem z obu stron i odłożyłem na 10 minut. Po tym czasie zmyłem z bakłażanów sól oraz sok, który z nich się wydzielił, dzięki czemu uzyskałem pewność, iż nie będą one gorzkie. Następnie osuszyłem bakłażany papierowym ręcznikiem i delikatnie skropiłem oliwą. Smażyłem je na rozgrzanej suchej patelni do uzyskania ich delikatnego przyrumienienia, przez około 2 minuty z każdej strony.
Na spód naczynie żaroodpornego dodałem niewielką ilość sosu pomidorowego, a na nim ułożyłem warstwę plastrów bakłażana. Następnie polałem bakłażana niewielką ilością sosu i ułożyłem kolejną warstwę plastrów, a następnie układałem kolejne warstwy sosu i bakłażana, aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Resztę sosu wylałem na wierzch zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę umieściłem bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem na 20 minut. Po tym czasie wyjąłem zapiekankę z piekarnika i ułożyłem na niej duże kawałki sera feta, całość posypałem dwoma łyżeczkami suszonego oregano i skropiłem oliwą. Istotnym jest, aby użyć dobrej jakości prawdziwego sera, nie sera a'la feta, gdyż ma on zupełnie inny smak i konsystencję. Tak przygotowaną zapiekankę ponownie umieściłem w piekarniku na 20 miunt - tym razem włączając funkcję grilla. Po tym czasie wyłożyłem porcje zapiekanki na talerze. Podałem z bagietką. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips