
Dzisiaj polecam danie niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Absolutnie przepyszne spaghetti z oliwą, dużą ilością czosnku, papryczką pepperoni, tuńczykiem, serem i jagodami kaparów. Przygotowanie dania nie powinno zająć więcej czasu, niż 15 minut, jest ono bardzo smaczne i pożywne. Serdecznie zapraszam zatem na kolejną wyprawę do słonecznej Italii.
Do przygotowania dania użyłem:
Do przygotowania dania użyłem:
- 250 gram makaronu,
- 100 ml oliwy,
- 6 ząbków czosnku,
- 1/2 czerwonej papryczki pepperoni,
- 40 gram sera pecorino romano,
- 160 gram tuńczyka w oliwie,
- jagód kaparów,
- soli,
- czarnego świeżo zmielonego pieprzu.

Przygotowanie dania rozpocząłem od wstawienia osolonej wody na makaron. Następnie na głęboką patelnię wlałem 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Z uporem maniaka powtarzał będę, że czym prostsze danie, tym większe znaczenie mają jego składniki, dlatego też istotnym jest, aby oliwa w tym daniu była wysokiej jakości. Do zimnej oliwy dodałem 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i połowę drobno posiekanej czerwonej papryczki pepperoni.
Kiedy woda na makaron zaczęła wrzeć dodałem do niej makaron spaghetti i gotowałem al dente. Po wrzuceniu makaronu do wody zacząłem podgrzewać patelnię z oliwą, czosnkiem i papryką do momentu lekkiego przyrumienienia czosnku. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić czosnku, gdyż wówczas danie zrobiłoby się gorzkie. Kiedy czosnek zrobił się leciutko przyrumieniony wyłączyłem ogień i dodałem na patelnię 160 gram tuńczyka wraz z oliwą i całość bardzo delikatnie zamieszałem, tak aby kawałki tuńczyka pozostały jak największe.
Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem na patelnię. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszałem, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Makaron wyłożyłem do miseczek. Posypałem świeżo starym serem pecorino romano i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Całość udekorowałem jagodami kaparów, których smak idealnie pasuje do smaku tuńczyka. Podałem natychmiast po przygotowaniu.
Kocham makarony, na pewno spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/
Polecam :)
OdpowiedzUsuń