niedziela, 6 listopada 2016

Spaghetti z oliwą, czosnkiem i tuńczykiem


Dzisiaj polecam danie niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Absolutnie przepyszne spaghetti z oliwą, dużą ilością czosnku, papryczką pepperoni, tuńczykiem, serem i jagodami kaparów. Przygotowanie dania nie powinno zająć więcej czasu, niż 15 minut, jest ono bardzo smaczne i pożywne. Serdecznie zapraszam zatem na kolejną wyprawę do słonecznej Italii.
Do przygotowania dania użyłem:

  • 250 gram makaronu,
  • 100 ml oliwy,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryczki pepperoni,
  • 40 gram sera pecorino romano,
  • 160 gram tuńczyka w oliwie,
  • jagód kaparów,
  • soli,
  • czarnego świeżo zmielonego pieprzu.
Przygotowanie dania rozpocząłem od wstawienia osolonej wody na makaron. Następnie na głęboką patelnię wlałem 100 ml dobrej jakości oliwy z oliwek. Z uporem maniaka powtarzał będę, że czym prostsze danie, tym większe znaczenie mają jego składniki, dlatego też istotnym jest, aby oliwa w tym daniu była wysokiej jakości. Do zimnej oliwy dodałem 6 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i połowę drobno posiekanej czerwonej papryczki pepperoni.
Kiedy woda na makaron zaczęła wrzeć dodałem do niej makaron spaghetti i gotowałem al dente. Po wrzuceniu makaronu do wody zacząłem podgrzewać patelnię z oliwą, czosnkiem i papryką do momentu lekkiego przyrumienienia czosnku. Należy bardzo uważać, aby nie przypalić czosnku, gdyż wówczas danie zrobiłoby się gorzkie. Kiedy czosnek zrobił się leciutko przyrumieniony wyłączyłem ogień i dodałem na patelnię 160 gram tuńczyka wraz z oliwą i całość bardzo delikatnie zamieszałem, tak aby kawałki tuńczyka pozostały jak największe.
Ugotowany makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem na patelnię. Całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszałem, aby makaron dokładnie pokrył się sosem. Makaron wyłożyłem do miseczek. Posypałem świeżo starym serem pecorino romano i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Całość udekorowałem jagodami kaparów, których smak idealnie pasuje do smaku tuńczyka. Podałem natychmiast po przygotowaniu.

2 komentarze :

  1. Kocham makarony, na pewno spróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń

Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane

Blogging tips