Dzisiaj zapraszam na danie proste, pożywne, tanie, łatwe w przygotowaniu i smaczne. Myślę, że każdy wspomina dziecięce lata i pyszne placki ziemniaczane. Ja dzisiaj przygotowałem swoją wersję tego klasycznego przysmaku - podaną z kremowym sosem pieczarkowo - śmietanowym. Tak przygotowane placki doskonale nadają się na codzienny obiad.
Do przygotowania dania użyłem:- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajek,
- 2 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 300 gram pieczarek,
- 200 ml słodkiej śmietany 30%,
- 2 cebul,
- 2 ząbków czosnku,
- pęczka natki pietruszki,
- 1 łyżeczki suszonego tymianku,
- 1 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- soli,
- czarnego świeżo mielonego pieprzu,
- oleju do smażenia.
Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosu pieczarkowego. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju wrzuciłem pokrojoną cebulę oraz dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodałem szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, łyżeczkę suszonego rozmarynu i łyżeczkę suszonego tymianku. Podsmażałem, aż cebula zrobiła się lekko szklista, wówczas dodałem pokrojone w trzymilimetrowe plasterki pieczarki. Smażyłem, od czasu do czasu mieszając, aż woda, którą puściły pieczarki w całości odparowała. Po odparowaniu wody dodałem do pieczarek 200 ml śmietany 30% i całość podgrzewałem na wolnym ogniu, aż połowa płynu odparowała. Wówczas dodałem pół pęczka drobno posiekanego pęczka natki pietruszki oraz doprawiłem całość solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Obrane ziemniaki starłem na tarce o średnich oczkach i odcisnąłem z nich wydzieloną wodę. Na tej samej tarce starłem jedną cebulę i dodałem do ziemniaków. Dodałem do nich również dwa jajka, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Na patelni rozgrzałem 4 łyżki oleju, na rozgrzany olej łyżką nakładałem masę ziemniaczaną i upłaszczyłem ją, aby uzyskać pożądany kształt placków. Smażyłem placki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wyłożyłem na talerze i polałem sosem pieczarkowym. Udekorowałem listkami natki pietruszki.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń