Dzisiaj przepis na chyba najprostsze ciastka, jakie kiedykolwiek zrobiłem. Zajęło mi to pół godziny, a naprawdę smakują i wyglądają rewelacyjnie. Ciastka przygotowałem jedynie z kilku składników, opierając się na połączeniu karmelu, soli i słonych orzeszków.
Do przygotowania ciastek potrzebowałem:

- opakowania ciasta francuskiego,
- 450 gram masy krówkowej (kajmaku),
- 50 gram solonych orzeszków arachidowych,
- 50 gram solonych obranych pistacji,
- szczypty soli morskiej.
Dłuższy bok ciasta z jednej strony założyłem na karmel, a następnie delikatnie i równomiernie zwinąłem ciasto w rulon. Następnie przy użyciu bardzo ostrego noża pokroiłem ciasto wraz z nadzieniem w dwucentymetrowe plastry, które układałem na blasze wyłożonej pergamienem. Ważne, aby nie układać ciastek zbyt blisko siebie, gdyż ciasto francuskie po wpływem temperatury dość mocno wyrasta. Nadzienie, które wydostało się z ciastek przy krojeniu umieściłem ponownie wewnątrz ślimaków za pomocą łyżeczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i w gorącym piekarniku umieściłem ciastka. Piekłem przez 15 minut, przy czym bardzo istotnym jest, aby nie otwierać w trakcie pieczenia piekarnika, gdyż powoduje do spadek temperatury i może spowodować niewyrośnięcie ciastek. Po tym czasie ciastka wyjąłem z piekarnika i podałem po wystudzeniu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
Proszę o przemyślane komentarze, komentarze niemerytoryczne, niezwiązane z treścią posta, wulgarne oraz obraźliwe będą kasowane